Korjausompelu

Harva vaate on suoraan kaupanrekiltä sopiva, eivätkä hääpuvut tee siinä poikkeusta. Yleisimpiä korjausompeluita ovat istuvuuden tarkistukset, helman lyhennykset ja laahusnostojen lisäykset. Muutokset voivat olla pieniä tai suuria, jokainen puku on erilainen. Teen korjausompelua kaikenlaisiin hääpukuihin, sekä omiin pukuihini että muualta hankittuihin. Vintage puvut ovat erityisen lähellä sydäntäni, sillä on ihana nähdä miten pukujen tarina jatkuu eri sukupolvissa.

Korjausompelun hinta määräytyy puvun mallin, kankaiden ja rakenteiden mukaisesti, joten jokainen puku on hieman erilainen korjattava. Suuntaa antavaa hintaa pystyn antamaan kuvan perusteella sähköpostitse. Tarjouspyyntöä varten lähetä kuva puvustasi ja kerro millaisia muutoksia puku tarvitsee. Tarjouspyynnön voit lähettää Ota yhteyttä- sivun lomakkeella, tai isompien liittetiedostojen kanssa suoraan sähköpostiin info(at)ateljeeaaria.fi.

Parhaiten korjaustarpeet selviävät kun näen puvun päälläsi. Voit tulla puvun kanssa käymään maksuttomassa korjausarviossa, niin voin laskea työlle tarkan hinnan. Etenkin jos pukuun tulee suuria mallinmuutoksia tai puku on vintage puku, suosittelen käymään korjausarviossa. Aikaa käynnille voit varata Ajanvaraus-sivulta.


Korjausompelua miettiessä ota huomioon...

 

1. Puvun koko  

Yleisenä sääntönä koon muutoksista voi sanoa että on aina helpompi pienentää kuin suurentaa. Pukuun jätettyjen saumanvarojen määrä vaihtelee eri valmistajien välillä, mutta tunnetuimmissa merkkipuvuissa yleensä on suurentamisen varaa jos puku on uusi. Kun sovitat pukua, kiinnitä huomiota puvun ”kuppikokoon”, eli istuuko rinnan osuus hyvin. Ympärysmittaa on helppo pienentää/suurentaa, mutta rintasaumojen muokkaus on isompi projekti, sillä hääpuvuissa on yleensä paljon koristelua rinnan kohdalla. Jos puvun ympärysmitta on liian pieni, eikä saumanvaroissa ole tarpeeksi suurennusvaraa, on nyöritys hyvä vaihtoehto. Korjaussovitukseen kannattaa ottaa oikeat alusvaatteet mukaan, niin saadaan istuvuudesta mahdollisimman tarkka. Jos puvun helma kaipaa lyhennystä, niin mukaan tarvitaan oikeat kengät ja mahdollinen alushame. Onko pukusi vintagepuku? Kymmeniä vuosia vanhoissa puvuissa kuvastuu ajalleen tyypillinen naisvartalon ihanne, joka on aivan eri mallinen mitä tänä päivänä. Tämä saattaa tuoda jotain haasteita istuvuuteen, kun ollaan korjaamassa vintage pukua. Vintage puvuissa etenkin on helpompi pienentää kuin suurentaa, sillä kangas on saumanvaroissa usein eri sävyistä kun se on ollut piilossa päivänvalolta. Vanhoissa materiaaleissa jäävät myös puretun tikin jäljet helpommin näkyviin kankaaseen pieninä reikinä.

 

2. Mallinmuutokset  

Muodistuksen avulla voidaan puvun ilmettä muuttaa miltei rajattomasti. Viimeaikoina hyvin yleisiä ovat olleet erilaisten olkainten ja hihojen lisäykset sekä selän muodon avarrukset. Myös pääntien linjan ja helman mallin muutokset onnistuvat useinmiten. Hyvin paljon pystytään puvulle tekemään, ennen kuin tulee kohta milloin työmäärä alkaa olla sellainen että olisi kannattavampaa tehdä uusi puku. Kannatan ehdottomasti käytettyjen pukujen muokkausta, näin saadaan puvut kiertämään ja saat puvusta oman näköisesi! Jos pukusi on vintage puku, kannattaa mallinmuutoksia miettiä tarkasti. Jos pukusi on kulkenut suvussa, kysy mielipidettä muutoksien tekemiseen puvun edelliseltä käyttäjältä tai muilta puvun tuntevilta. Näin kunnioitat puvun historiaa. Ostetun vintagepuvun mallinmuutokset ovat enemmän makuasia. Kannattaa miettiä miten puvun voi tuoda nykypäivään menettämättä sen alkuperäistä kauneutta. Vintage puvut ovat ihania, niissä on aivan oma tunnelmansa. Kohdellaan niitä rakkaudella ja kunnioituksella, ne ovat nähneet paljon elämää!

 

3. Puvun kunto

Käytettyä pukua hankkiessa on hyvä olla tarkkana puvun kunnon suhteen. Vaikka olisi kuinka varovainen niin hääpäivänä jokunen tahra tulee pukuun kuitenkin, jollei muualle niin pitkään helmaan. Kaikki tahrat eivät välttämättä pesussa lähde täysin. Käy läpi myös ohuet tyllikerrokset, niihin tulee helposti reikiä. Purkautuneet ompeleet tai irronneet helmet saattavat vaatia tarkistusta. Ompelija pystyy pelastamaan paljon, mutta ei ihan kaikkea.

Vintage puvuissa kunto on vielä tärkeämpää. Useimmat vintage puvut ovat 40-60-lukulaisia jolloin arvovaatteiden materiaalit olivat pääosin luonnonkuituja, silkkiä, puuvillaa ja villaa. Laadukkaat materiaalit kestävät aikaa hyvin jos niitä on hoidettu ja säilytetty oikein. Käy vaate tarkoin läpi, onko kangas ehjä tai onko siinä huomattavia tahroja. Vuosikymmeniä vanhojen tahrojen poistossa ei ole takeita, joten mitä puhtaampi sen parempi.

Jotkin ohuet materiaalit kuten tyllit ja sifongit saattavat hapertua vuosien saatossa. Etenkin vanhat keinokuidut saattavat olla niin haurastuneita etteivät ne enää kestä käyttöä. Muyös silkki saattaa haurastua jos se on saanut liikaa valoa. Haurastuneille materiaaleille ei pysty tekemään muuta kuin vaihtamaan uuteen.

Vetoketjut, nepparit tai hakaset saattavat kaivata vaihtoa ja myös ompelulangan kunto on hyvä tarkistaa.

Jos mietit vintage pukusi kunnostamisen mahdollisuuksia niin tule käymään ja tarkistetaan kunto yhdessä.