Harva vaate on suoraan kaupanrekiltä sopiva, eivätkä hääpuvut tee siinä poikkeusta. Yleisimpiä korjausompeluita sekä uusiin että käytettynä ostettuihin pukuihin ovat istuvuuden tarkistukset, helman lyhennykset ja laahusnostojen lisäykset. Etenkin käytettyihin hääpukuihin tehdään usein suurempia muutoksia, lisätään olkaimia, vaihdetaan koristeita ym. On vastaan tullut myös töitä missä puku pistetään miltei kokonaan palasiksi ja rakennetaan uuden mallinen. Voi siis sanoa että vain mielikuvitus on rajana hääpukujen muokkauksessa. Tässä vielä korjausompelijan näkökulmasta tärkeimmät kohdat hääpuvun muutostöitä miettiessä.


1. Puvun koko

Yleisenä sääntönä koon muutoksista voi sanoa että on aina helpompi pienentää kuin suurentaa. Pukuun jätettyjen saumanvarojen määrä vaihtelee eri valmistajien välillä, mutta tunnetuimmissa merkkipuvuissa yleensä on suurentamisen varaa jos puku on uusi. Kun sovitat pukua, kiinnitä huomiota puvun ”kuppikokoon”, eli istuuko rinnan osuus hyvin. Ympärysmittaa on helppo pienentää/suurentaa, mutta rintasaumojen muokkaus on isompi projekti, sillä hääpuvuissa on yleensä paljon koristelua rinnan kohdalla. Jos puvun ympärysmitta on liian pieni, eikä saumanvaroissa ole tarpeeksi suurennusvaraa, on nyöritys hyvä vaihtoehto.
Korjaussovitukseen kannattaa ottaa oikeat alusvaatteet mukaan, niin saadaan istuvuudesta mahdollisimman tarkka. Jos puvun helma kaipaa lyhennystä, niin mukaan tarvitaan oikeat kengät ja mahdollinen alushame. Oletko löytänyt vintagepuvun, tai lainaatko sukusi vanhaa hääpukua? Kymmeniä vuosia vanhoissa puvuissa kuvastuu ajalleen tyypillinen naisvartalon ihanne, joka on aivan eri mallinen mitä tänä päivänä. Tämä saattaa tuoda jotain haasteita istuvuuteen, kun ollaan korjaamassa vintage pukua. Vintage puvuissa etenkin on helpompi pienentää kuin suurentaa, sillä kangas on saumanvaroissa usein eri sävyistä kun se on ollut piilossa päivänvalolta. Vanhoissa materiaaleissa jäävät myös puretun tikin jäljet helpommin näkyviin kankaaseen pieninä reikinä.


2. Mallinmuutokset

Muodistuksen avulla voidaan puvun ilmettä muuttaa miltei rajattomasti. Viimeaikoina hyvin yleisiä ovat olleet erilaisten olkainten ja hihojen lisäykset, selän muodon avarrukset ja erilaiset pitsikoristeiden lisäykset. Myös pääntien linjan ja helman mallin muutokset onnistuvat useinmiten. Hyvin paljon pystytään puvulle tekemään, ennen kuin tulee kohta milloin työmäärä alkaa olla sellainen että olisi kannattavampaa tehdä uusi puku. Kannatan ehdottomasti käytettyjen pukujen tuunausta, näin saadaan puvut kiertämään ja saat silti siitä oman näköisesi! Jos pukusi on vintage puku, kannattaa mallinmuutoksia harkita kahdesti. Jos pukusi on kulkenut suvussa, kysy lupaa muutoksien tekemiseen puvun edelliseltä käyttäjältä. Näin kunnioitat puvun historiaa. Ostetun vintagepuvun mallinmuutokset ovat enemmän makuasia, kannattaa miettiä miten puvun voi tuoda nykypäivään menettämättä sen alkuperäistä kauneutta. Vintage puvut ovat ihania, niissä on aivan oma tunnelmansa. Kohdellaan niitä rakkaudella ja kunnioituksella, ne ovat nähneet paljon elämää!


3. Puvun kunto

Käytettyä pukua hankkiessa on hyvä olla tarkkana puvun kunnon suhteen. Vaikka olisi kuinka varovainen niin hääpäivänä jokunen tahra tulee pukuun kuitenkin, jollei muualle niin pitkään helmaan. Helman käänne onkin usein (myös pesun jälkeen) harmahtava, rusehtava tai vihreä, riippuen maasto olosuhteista. Muistan elävästi miltä oman hääpukuni helma näytti kun valokuvia oli otettu aamukasteisella nurmikolla…
Tarkista siis puku tahrojen varalta ja asennoidu siihen etteivät ne välttämättä lähde pesussa. Käy läpi myös ohuet tyllikerrokset, niihin tulee helposti reikiä. Ompelija pystyy pelastamaan paljon, mutta ei ihan kaikkea.Vintage puvuissa kunto on vielä tärkeämpää. Useimmat vintage puvut ovat 40-60-lukulaisia jolloin arvovaatteiden materiaalit olivat pääosin luonnonkuituja, silkkiä, puuvillaa ja villaa. Luonnonkuidut kestävät aikaa hyvin jos niitä on hoidettu ja säilytetty oikein. Silkki saattaa hapertua auringon valosta ja villassa voi olla koinreikiä. Käy siis vaate tarkoin läpi, onko kangas ehjä tai onko siinä huomattavia tahroja. Vuosikymmeniä vanhojen tahrojen poistossa ei ole takeita, joten mitä puhtaampi sen parempi.