Ompelijan 3 vinkkiä käytetyn hääpuvun ostoon

Ompelijan 3 vinkkiä käytetyn hääpuvun ostoon

Kun lähdet hääpukuostoksille käytettyjen pukujen liikkeisiin tai hankit pukusi edelliseltä käyttäjältä, huomioi nämä seikat ennen ostopäätöstä. Korjausompelussa pystytään tekemään pieniä ihmeitä, mutta säästät korjauskuluissa kun nämä asiat ovat huomioitu.

1. Puvun koko  

Kun lähdet sovittelemaan pukuja, ota mukaan hyvät alusvaatteet ja juhlakengät missä viihdyt. Oikeantyyppiset alusvaatteet antavat paremmin kuvaa miten puku istuu päälläsi. Juhlakenkien korkeus taas kertoo onko puku riittävän pitkä. 

Puvun koon muokkauksen yleisenä sääntönä on että on aina helpompi pienentää kuin suurentaa. Pukuun jätettyjen saumanvarojen määrä vaihtelee eri valmistajien välillä ja pukua on saatettu muokata edelliselle käyttäjälle. Kun sovitat pukua, kiinnitä huomiota puvun ”kuppikokoon”, eli istuuko rinnan osuus hyvin. Ympärysmittaa on helppo muokata, mutta rintasaumojen muokkaus on isompi projekti, sillä hääpuvuissa on yleensä paljon koristelua ja  tukirakenteita rinnan kohdalla. Jos puvun ympärysmitta on liian pieni, eikä saumanvaroissa ole tarpeeksi suurennusvaraa, on nyöritys hyvä vaihtoehto jos puvun malli sen sallii. Runsaalla pitsillä koristeltuihin yläosiin voidaan rakentaa suurentavia kiiloja joko sivuihin tai selkään. Tällöin kiilat jäävät piiloon pitsin alle. 

Samoin helmaa voi aina lyhentää, mutta vain harvoin pidentää. Helman lyhennys onnistuu aina, vaikka helmassa olisi runsaasti pitsiä tai muuta koristetta. Tietysti mitä koristellumpi helma, sen arvokkaampi lyhennys. Helman pidennys onnistuu vain vaihtamalla kangaskerros tai lisäämällä helmaan esim. pitsinauha.

 

2. Mallinmuutokset  

Mallin muokkausten avulla voidaan puvun ilmettä muuttaa miltei rajattomasti. Viimeaikoina hyvin yleisiä ovat olleet erilaisten olkainten ja hihojen lisäykset sekä selän muodon avarrukset. Myös pääntien linjan ja helman mallin muutokset onnistuvat useinmiten. Hyvin paljon pystytään puvulle tekemään, ennen kuin tulee kohta milloin työmäärä alkaa olla sellainen että olisi kannattavampaa tehdä uusi puku. Kannatan ehdottomasti käytettyjen pukujen muokkausta, näin saadaan puvut kiertämään ja saat puvusta oman näköisesi. Jos mietit isompaa mallinmuutosta sovittamaasi pukuun, laita kuva puvusta minulle sähköpostilla ja kerro millainen visiosi on niin katsotaan miten sen voi toteuttaa!

 

3. Puvun kunto

Käytettyä pukua hankkiessa on hyvä olla tarkkana puvun kunnon suhteen. Vaikka olisi kuinka varovainen niin hääpäivänä jokunen tahra tulee pukuun kuitenkin, jollei muualle niin pitkään helmaan. Kaikki tahrat eivät välttämättä pesussa lähde täysin. Käy läpi myös ohuet tyllikerrokset, niihin tulee helposti reikiä. Purkautuneet ompeleet, irronneet helmet tai puuttuvat napit saattavat vaatia tarkistusta. Ompelija pystyy pelastamaan paljon, mutta ei ihan kaikkea. Helpoimpia pelastettavia ovat pitsipuvut, pienet repeämät voi korjata tai peittää uudella pitsillä. Tyllit ja paksut kankaat ovat hankalampia. Reikiä, langanvetoja tms. ei saa näkymättömäksi välttämättä millään, joten kannattaa tarkistaa puvun päällikerros huolellisesti.

Jos käytetyn puvun osto mietityttää niin laita kuvia ja ajatuksiasi minulle sähköpostilla! Tai jos olet jo hankkinut puvun ja mietit mallinmuutoksia, tule puvun kanssa käymään korjausarviossa. Muokataan puvustasi täydellinen!